10 Tips om jouw kleding langer mooi te houden!

1. Volle melk als bleekmiddel

Volle melk is een goed bleekmiddel voor vergrauwde of vergeelde kleding. Gewoon een paar uur laten weken. Een paar uur in melk en daarna spoelen met lauw water is de manier om gekleurd katoen op te frissen.

2. Was met azijn of zout

Gekleurde stof behoudt zijn kleur als je het voorzichtig wast met wat azijn of zout. Geen zeep gebruiken en laten drogen in de schaduw.

3. Haal zweetgeur uit je kleding met azijn

Azijn is een goed middel om de zweetgeur uit kleding te halen. Laat de kleding een hele nacht weken in een emmertje water, met een flinke scheut azijn.

4. Gebreide kleding niet hangend laten drogen

Leg gebreide kleding te drogen in plaats van hangen, dan blijft het beter in model. Wol kun je beter niet te vaak wassen. Het liefst op de hand. Nooit boenen of wrijven en zoveel mogelijk droog rollen in een handdoek. Vaak is wassen echt niet nodig en kun je volstaan met het buitenhangen van wollen kleding. Mistig weer is het gunstigst.

5. Zo houd je je wollen sjaal mooi

Een sjaal van wol kan beter niet gewassen worden. Om hem schoon te maken kun je hem beter net zo lang met tarwemeel inwrijven totdat hij weer als nieuw is.

6. Thuis stomen

Maak een wasmachine van je badkamer en laat je gedragen kleding hier een douche- of badbeurt hangen. De stoom maakt de kleding een beetje vochtig, waardoor geurtjes verdwijnen en de kleding als het ware gestoomd wordt.

7. Natte schoenen niet te snel laten drogen

Zet natte schoenen niet bij de verwarming. Laat ze opdrogen met spanners en eventueel met krantenpapier erin.

8. Oud wit brood doet wonderen

Suede kun je reinigen met oud wit brood. Vlekken kunnen met vlakgom bewerkt worden. Ook vilt vwordt weer mooi schoon als je er met een stuk oud witbrood overheen wrijft.

9. Inside out

Was je kleding binnenste buiten, sluit alle ritsen en haakjes en knoop de knoopjes dicht. Hierdoor zal de overige kleding niet beschadigen in de machine.

10. Bleken in de zon

De zon is een natuurlijk bleekmiddel dat beter werkt dan vlekverwijderaars en dat gratis en voor niets. Dus heb je last van hardnekkige vlekken in je wasgoed? Laat het dan lekker zonnebaden en zie de vlekken als sneeuw voor de zon verdwijnen.

 

 

Bron: Dutch Sustainable Fashion Week 2016 www.dsfw.nl